wielomiany
Skirla: Wielomian w(x) = x3 +mx2 +nx +4 jest podzielny przez dwumian x−1 a reszta z dzielenia tego
wielomianu przez dwumian x+1 jest równa 8. Wyznacz wzór wielomianu w, a następnie rozwiąż
nierówność w(x) ≥ x2 −x
25 wrz 20:02
Patronus:
W(1)= 0
W(−1) = 8
Z tego wyznacz m i n
I napisz co wyszło
25 wrz 20:05
Skirla: chodzi o to że
W(1) = x3 + x2 +x +4 = 0
W(−1) = x3 − x2 +x +4 =0
Czy mam pisać to
W(x) = p(x) (x3 +mx2 +nx +4) +ax2 +bx +c i podstawić?
25 wrz 20:11
Patronus: o to pierwsze
25 wrz 20:12
Skirla: no i teraz mam to zrobić bezouetem jak już podstawiłam?
25 wrz 20:13
Basia:
W(1) ≠ x3+x2+x+4
W(1) = 13+m*12+n*1+4 = 0
analogicznie popraw W(−1) bo też jest źle
25 wrz 20:14
Skirla: znaczy mam to jakoś pogrupować i znaleźć miejsca 0?
25 wrz 20:14
Skirla: aaa dobra wiem kurde źle to robiłam
25 wrz 20:14
Skirla: wyszło mi że m = 0 i n=−5
25 wrz 20:17
Skirla: jesteście tam?
25 wrz 20:22
Basia: źle ;
z W(1)=0 masz m+n = −5
napisz jak policzyłaś W(−1)
25 wrz 20:24
Skirla: w(−1) = −1 +m −n +4 =8
w(−1) = m − n= −5
25 wrz 20:28
Skirla: czyli m = −5 a n = 0 tak?
25 wrz 20:29
Nienor: 1+m+n+4=0
−1+m−n+4=8
5+m+n=0
m−n=5
m=−5−n
−5−n−n=5
−2n=10
n=−5
m=0
Tak.
25 wrz 20:30
Skirla: mętlik w głowie, w każdym razie mam to m i n, co teraz?
25 wrz 20:32
Skirla: no, zapisałam funkcje w(x) = x3 −5x +4, teraz jak wykonać ten warunek?
25 wrz 20:37
krystek: Rozwiazać nierówność.
25 wrz 20:38
Skirla: mam to przyrównać do 0?
25 wrz 20:39
Piotr:
x3−5x+4 ≥ x2 − x
25 wrz 20:40
Basia: podstaw teraz za m i n wyliczone wartości
W(x) = x3 + 0*x2 + (−5)*x + 4 = x3 − 5x + 4
i rozwiąż nierówność
x3 − 5x + 4 ≥ x2 − x
x3 − x2 − 4x + 4 ≥ 0
x2(x−1) − 4(x−1) ≥ 0
(x−1)(x2−4) ≥ 0
(x−1)(x−2)(x+2)≥0
dalej sobie poradzisz
25 wrz 20:40
Skirla: dziękuje
25 wrz 20:43