ciągi arytmetyczne
Pomocy: Tomek ma pomalować 36m2 ściany. w ciągu pierwszych 15 minut pomalował 4m2, ale potem w każdy
kolejny kwadrans malowało 0,2 m2 mniej niż przez poprzedni kwadrans. Czy skończy pracę w
ciągu 3 godzin?
25 wrz 19:52
Patronus:
I kwadrans 4 m
2
II kwadrans 3,8 m
2
...
XII kwadrans 4−11*0,2 m
2 = 1,8 m
Suma 12 wyrazów tego ciągu (czyli powierzchnia pomalowana przez 3 godziny) to
| | 4+1,8 | |
S12 = |
| *12 = 2,9*12 = 34,8 |
| | 2 | |
NIe pomaluje zatem całej ściany...
25 wrz 20:04