Ciągi. :/
kamil: Lewa strona równania jest suma wszystkich wyrazów skończonego ciągu arytmetycznego. Rozwiąż to
równanie.
A) x+ (x+3)+ ...+(x+54)=570
B) (x−2) + (x+1)+...+(x+58)=12(x+52)
25 wrz 19:47
Pomocy: pomoże ktoś?
25 wrz 19:52
asia: a1=x
a2=x+3
an=x+54
Sn=570
r=a2−a1=x+3−x=3
25 wrz 19:57
asia: a1=x
a2=x+3
an=x+54
Sn=570
r=a2−a1=x+3−x=3
25 wrz 19:57
asia: an=a1+(n−1)*r
an=a1+(n−1)*3
x+54=x+3n−3
57=3n/:3
n=19
25 wrz 20:07
asia: a19=a1+18r=x+54
teraz podstaw sobie do S19 i wyjdzie Ci wynik
25 wrz 20:14