wielomiany
Joanna: Dane są wielomiany w(x)=2x3+ax2+bx+8 i q(x)=(x−2)2. Wyznacz wartości parametrów a i b, dla
których wielomian w jest podzielny przez wielomian q.
25 wrz 19:33
Basia:
W(x) = Q(x)*(Ax+B)
bo W(x) jest wielomianem st.3; a Q(x) st.2
2x3+ax2+bx+8 = (x2−4x+4)(Ax+B)
2x3+ax2+bx+8 = Ax3 + Bx2 − 4Ax2 − 4Bx + 4Ax + 4B
2x3+ax2+bx+8 = Ax3 + (B−4A)x2 + (4A−4B)x + 4B
A = 2
4B = 8
B = 2
2x3+ax2+bx+8 = 2x3 − 6x2 + 0*x + 8
czyli a= −6 i b=0
25 wrz 19:49
Eta:
Można też podobnie, jak Ci pisałam w poprzednich zadaniach

c −− trzeci pierwiastek
W(x)= 2(x−2)
2(x−c) to wyraz wolny jest: 2*2
2*(−c) = 8 ⇒ c= −1
2(x−2)
2(x+1) = wymnóż, uporządkuj i odczytasz ,że a= −6 b=0
25 wrz 19:55
Joanna: dziękuję
25 wrz 20:04
nikt: Nie rozumiem tego zapisu: 2*22*(−c) = 8 ⇒ c= −1
10 mar 10:49