matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Joanna:
Dla jakich wartości parametrów p i q liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem równania x3+px2+qx+4=0?
25 wrz 19:13
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/156570.html
podobnie
c −− trzeci pierwiastek (x−2)
2
(x−c)=0 wyraz wolny to: 2
2
*(−c)= −4c= 4 ⇒ c= −1 (x−2)
2
(x+1)=0 wymnóż, uporządkuj i podaj p i q
25 wrz 19:17