kombinatoryka z prawdopodobieństwem
orety: Rzucamy 6 jednakowych kostek sześciennych. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego
na tym, że przynajmniej na jednej z kostek wypadnie 6 oczek?
25 wrz 18:51
orety: pomoże ktoś?
25 wrz 19:13
Mila: Ω=6
6
A− przynajmniej na jednej kostce wypadnie "6"
( to znaczy na jednej lub 2 lub 3 lub 4 lub 5 lub 6)
A' − na żadnej nie wypadnie "6"
|A'|=5*5*5*5*5*5
25 wrz 19:21
Eta:
|Ω|= 6
6
zdarzenie przeciwne do A
A
' −−− ani raz nie wypadło 6 oczek
to tak jakbyśmy rzucali kostką bez 6
zatem |A
'|= 5
6
P(A)= 1−P(A
')= ........ dokończ
25 wrz 19:21
Eta:
Witaj
Mila 
Coś trzeba zrobić z tym by nie powielać na darmo takich samych rozwiązań !
25 wrz 19:23
Mila: Witam Cię. Może będę się zajmować geometrią?
Prawdopodobieństwo zostawiam Tobie.
Pozdrawiam.
Ponadto, dzisiaj ktoś bawi się i ciągle jakieś starocie wyciąga. Trzeba uważać.
Czy coś z tym zrobimy?
25 wrz 19:29