moglby ktos to zrobic
rogal: 10 3
∑ ∑ (i−j) =

i=3 j=1
Chcialbym porownac ze swoim wynikiem najlepiej jak jeszcze by ktos mogl to rozpisac
25 wrz 18:42
rogal: 10 jest nad pierwsza sigma a 3 nad druga sigma
25 wrz 18:43
Krzysiek: 108
25 wrz 18:49
rogal: moglbys to rozpisac na jakiejs kartce a pozniej umiescic zdjecie ?
25 wrz 18:57
Krzysiek: ale przecież napisałeś, że chcesz porównać wynik, więc chyba robiłeś? Jak się wynik nie zgadza,
to rozpisz tutaj, a ktoś sprawdzi gdzie jest błąd
25 wrz 19:00
rogal: zrobilem ale wlasnie mam inny wynik
25 wrz 19:03
Krzysiek: to rozpisz tutaj albo zrób zdjęcie jak robiłeś.
25 wrz 19:04
rogal: nie mam jak wrzucic zdjecia a rozpisanie mi zajmie troche dobra pokombinuje cos sam dzieki za
wynik
25 wrz 19:06
rogal: ok wyszlo mi ale mam problem z inna suma
4 5
∑ ∑ ( jk − 3) =
k=0 j=2
25 wrz 19:15
rogal: przynajmniej jak poczatek rozpisac bo nie wiem jak
25 wrz 19:18
Krzysiek: rozbij na dwie sumy (∑∑(a−b) =∑∑a−∑∑b) a potem tą pierwszą sumę na iloczyn sum
25 wrz 19:19
Trivial:
Najpierw suma wewnętrzna (k traktujemy jako stałą)
∑j=2,3,4,5 (jk − 3) = k*∑j=2,3,4,5 j − 3*∑j=2,3,4,5 1 = k*(2+3+4+5) − 3*4 = 14k − 12.
A teraz analogicznie wewnętrzna:
∑k=0,1,2,3,4 (14k − 12) = ...
25 wrz 19:19
Trivial: Na końcu chodziło oczywiście o sumę zewnętrzną.
25 wrz 19:20
ziomix: Wyznacz sinus α, wiedząc ze tangens α = 2 i α jest kątem ostrym
25 wrz 19:23
rogal: dzieki chlopaki
25 wrz 19:35