kombinatoryka w zadaniach z prawdopodobieństwa
orety: Trzy dziewczyny i trzech chłopców siadają w przypadkowym porządku na ławce na boisku szkolnym w
czasie przerwy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Ania i Paweł nie usiądą obok siebie

Bardzo poroszę o jakąś podpowiedź!
25 wrz 18:38
konrad: oblicz najpierw ile jest wszystkich sposobów na jakie mogą usiąść te osoby, to będzie Twoje |Ω|
następnie myślę najłatwiej będzie policzyć na ile sposobów Ania i Paweł usiądą obok siebie a
potem odjąć to od |Ω| i wtedy otrzymasz |A|
25 wrz 18:43
Eta:
|Ω|=6!
APxxxx i PAxxxx −−− podobnie
xAPxxx
xxAPxx
xxxAPx
xxxxAP
|A|= 2*5*4!
25 wrz 18:43
Eta:
Źle przeczytałam

No to teraz :
A −−− Ania i Paweł usiądą obok siebie
B−−− Ania i Paweł nie usiądą obok siebie
P(B)= 1−P(A)=...
25 wrz 18:45
orety: dzięki bardzo juz rozwiązałam
25 wrz 18:55