Fizyka!..
Monikaaa: Fizyka!.. Nie mam bladego pojęcia, co trzeba zrobic..
Zad. 1
Na klocek o masie m=10kg, znajdujacym sie na poziomym podłożu dziala pozioma sil f=100 N. Z
jakim przyspieszeniem poruszal sie bedzie klocek, jeżeli współczynnik tarcia klocka o podłoże
wynosi f=0.2.
Zad.2
Jaka drogę przebędzie łyżwiarz mający szybkość początkową v=10 m/s , do chwili zatrzymania,
jeżeli współczynnik tarcia łyżew o lód wynosi f=0.05.
Zad.3
Oblicz przyspieszenie z ktorym będzie się zsówał klocek z równi pochyłej, o kącie nachylenia α=
30 stopni. Współczynnik tarcia wynosi f=0.2.
25 wrz 18:27
Krzysiek:

fizyki nie bardzo pamiętam,ale wydaje mi się, że tak będzie:
1) z II zasady dynamiki Newtona
F−T=ma
T=fR
R=mg
T=fmg
25 wrz 18:38
Krzysiek:

3) z II zasady dyn. Newtona:
R+T+mg=ma (wektory)
zrzutujmy na oś 'x' te wektory:
mgsinα−T=ma
na oś 'y':
R−mgcosα=0
T=fR
25 wrz 18:42