funkcja liniowa
Zielony: Cześć moglibyście mi wytłumaczyć to zadanie?
Narysuj wykres funkcji f(x) = √3−|x| + √|x|−3
25 wrz 18:25
Zielony: mógłby mi ktoś pomóc?
25 wrz 18:47
PW: To zadanie jest przysłowiową "podpuchą" mającą sprawdzić, czy pamiętasz o wyznaczeniu dziedziny
funkcji. Jest tak dowcipnie skonstruowane, że jeśli jeden pierwiastek istnieje (warunek |x| −
3| > 0), to drugi nie (bo wtedy 3 − |x| <0). Jedyne x, dla której oba pierwiastki istnieją
jednocześnie, to x = 3 lub x = −3. Dziedziną funkcji jest więc zbiór złożony z dwóch liczb:
Df = {−3, 3}. Wykres istnieje, a jakże − są to dwie kropki
(−3, f(−3)) = (−3,0) i (3, f(3)) = (3, 0).
I jeszcze uwaga teoretyczna. Dlaczego zadanie występuje pod haslem "funkcja liniowa"?
g(x) = |x|−3 nie jest funkcją liniową (co najwyżej "kawałkami liniową", a już pierwiastek z
tego na pewno nie.
26 wrz 15:31