PROblem
TOmek: 1.Czy równość a8−b8=(a4+b4)*(b2+b2)*(a+b) jest prawdziwa dla
a) a=128, b=125
b) b=80, b=81
2.Czy podana liczba jest dzielnikiem liczby 3030
a) 1520
b) 2412
Nie chodzi mi o odpowiedzi(bo je mam), lecz o sposob jak do tego dojść. Dodam ,ze na kazde
zadanie jest 6minut i nie mozna uzywac kalkulatora.
25 wrz 18:17
25 wrz 18:34
Amaz:
24
12 = (4*6)
12
30
30 = (6*5)
30
| (6*5)30 | | 530*618 | | 530*318 | |
| = |
| = |
| .
|
| (4*6)12 | | 224 | | 26 | |
Nie jest dzielnikiem, bo licznik nie dzieli się przez 2.
25 wrz 18:41
Amaz:
Co do pierwszego zadania, to nie chce mi się tego robić, ale zamień 128 na 27, a 125 na 53,
podejrzewam, że te liczby nie zostały wybrane przypadkowo i zapewne w czymś to pomoże.
25 wrz 18:45
TOmek: ok, dziekuje
25 wrz 18:48