funkcja kwadratowa
Ewela: rozwiąż równanie
a) 9x
2+100=0
b) x
2+4=2x
2−6
c)5−x
2=x
2+3
plis niech mi to ktoś wytłumaczy
25 wrz 17:59
vfd: a) 9x2=−100
x2=−100/9
x=√−100/9
czyli x=−10/3= −3. 1/3
25 wrz 18:04
%253Cb%2520style%253D%2522color%253A%2523e87a2c%2522%253EArtur_z_miasta_Neptuna%253A%253C%252Fb%253E%2520%250Aekch%2520...%2520%250A9x%253Csup%253E2%253C%252Fsup%253E%2520%253D%2520%25E2%2588%2592100%250A%253Ctable%2520cellspacing%253D%25220%2522%2520style%253D%2522position%253Arelative%253B%2520margin-top%253A0px%253B%2520margin-bottom%253A0px%253B%2520padding-bottom%253A0px%253B%2520text-align%253Acenter%253B%2522%253E%253Ctr%253E%253Ctd%253E%2526nbsp%253B%253C%252Ftd%253E%253Ctd%2520style%253D%2522text-align%253Acenter%253B%2520vertical-align%253Abottom%253B%2520white-space%253A%2520pre%2522%253E100%253C%252Ftd%253E%253Ctd%253E%2526nbsp%253B%253C%252Ftd%253E%253C%252Ftr%253E%253Ctr%253E%253Ctd%2520style%253D%2522white-space%253A%2520pre%2522%253E%253Cdiv%2520class%253D%2522u1%2522%253Ex%253Csup%253E2%253C%252Fsup%253E%2520%253D%2520%253Cspan%2520style%253D%2522color%253A%2523f30909%253B%2520font-weight%253Abold%2522%253E%25E2%2588%2592%253C%252Fspan%253E%2520%253C%252Fdiv%253E%253C%252Ftd%253E%253Ctd%2520style%253D%2522text-align%253Acenter%253B%2520white-space%253A%2520pre%2522%253E%253Cdiv%2520class%253D%2522u1%2522%253E%253Chr%2520class%253Du2%253E%253C%252Fdiv%253E%253C%252Ftd%253E%253Ctd%2520style%253D%2522white-space%253A%2520pre%2522%253E%253Cdiv%2520class%253D%2522u1%2522%253E%253C%252Fdiv%253E%253C%252Ftd%253E%253C%252Ftr%253E%253Ctr%253E%253Ctd%253E%2526nbsp%253B%253C%252Ftd%253E%253Ctd%2520style%253D%2522text-align%253Acenter%253B%2520vertical-align%253Atop%253B%2520white-space%253A%2520pre%2522%253E9%253C%252Ftd%253E%253Ctd%253E%2526nbsp%253B%253C%252Ftd%253E%253C%252Ftr%253E%253C%252Ftable%253E%250Ana%2520poziomie%2520gimnazium%252Fliceum%250Ax%253Csup%253E2%253C%252Fsup%253E%2520%25E2%2589%25A5%25200%2520...%2520czyli%2520brak%2520rozwi%25C4%2585za%25C5%2584%250A%250A
25 wrz 18:06
Ajtek:
vfd co Ty za głupoty wypisujesz
25 wrz 18:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
emmm
9x2 = −100
na poziomie gimnazjum/liceum: x2 ≥ 0
a więc ... to równanie jest sprzeczne (brak rozwiązań)
25 wrz 18:07
Ajtek:
Cześć Artur...
25 wrz 18:07
Kasia.: a)
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 0
2 − 4 * 9 * 100 = 3600
√Δ = 60
| | −b−√Δ | | −60 | | −10 | |
x1 = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2*9 | | 3 | |
| | −b+√Δ | | 60 | | 10 | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2*9 | | 3 | |
25 wrz 18:08
Kasia.: w taki sposób się to liczy jak ja zapisałam, a nie jak vfd
25 wrz 18:09
Kasia.: b)
x
2 + 4 = 2x
2 − 6
x
2 − 2x
2 +4 + 6 = 0
−x
2 + 10 = 0
Δ = 0
2 − 4 * (−1) * 10 = 40
√Δ = 2
√10
| | −b−√Δ | | −2√10 | |
x1 = |
| = |
| = √10 |
| | 2a | | 2*(−1) | |
x
2 = −
√10
25 wrz 18:12
Ajtek:
Kasia. sprawdź jeszcze raz to co napisałaś

.
25 wrz 18:12
Ajtek:
O podpunkt a mi chodzi.
25 wrz 18:12
Kasia.: c)
5 − x
2 = x
2 + 3
−x
2−x
2+5−3 = 0
−2x
2 + 2= 0
Δ = 0
2 − 4 * (−2) * 2 = 16
√Δ = 4
| | −b−√Δ | | −4 | |
x1 = |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | 2*(−2) | |
x
2 = −1
25 wrz 18:14
Kasia.: sorki

a) Δ = −3600
zatem Δ<0 => nie ma miejsc zerowych

dzięki Ajtek!
25 wrz 18:15
Ewela: dziękuje

już wiem skąd to się bierze
25 wrz 18:16
Kasia.: mam nadzieję, że więcej błędów nie zrobiłam
25 wrz 18:17
Ajtek:
Ufff

.
25 wrz 18:17
Ajtek:
Reszty nie sprawdzałem

.
25 wrz 18:17
Ewela: dobrze jest bo mam tak w odpowiedziach
25 wrz 18:18