matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
johanna:
I4x−12I=5I3−xI
25 wrz 17:54
Eta:
|4x−12|= 4*|x−3| i |3−x|= |x−3| 4|x−3| =5|x−3| ⇒ 5|x−3|−4|x−3|=0 ⇒ |x−3|=0 ⇒
x=3
25 wrz 21:38