Geometria analogiczna
panna: Hej.
Wyznacz odległość punptu P = (3,0) od prostej przechorzącej przez punkty A = (1,−3) i B =
(−4,9).
Nie ogarniam w ogóle tego, może ktoś mądrzejszy pomoże?
ale urwał: piszemy równanie prostej przechodzącej przez punkty A, B
czyli rozwiazuje taki układ
a+b = −3
−4a+b = 9
wychodzi mi:
| | 12 | | 3 | |
zmieniam to do postaci ogólnej i mam |
| x+y+ |
| mnożę to przez 5 by wywalić ułamek |
| | 5 | | 5 | |
wiec teraz mam:
12x+5y+3= 0
stosuje wzór
| |Ax0+By0+C| | | |12*3+5*0+3| | | 39 | |
| = |
| = |
| = 3 |
| √A2+B2 | | √122+52 | | 13 | |