Pomocy!!!
Szymon: Na seans filmowy przyszli rodzice z dziećmi, razem 127 osób. Gdyby przyszło jeszcze dwoje
rodziców i trójka dzieci, to dzieci byłoby dwa razy więcej niż rodziców. Oblicz, ile dzieci i
ilu rodziców było na tym seansie
25 wrz 17:36
Kasia.: x − liczba dzieci
y− liczba rodzicow
x+y = 127
2(y+2) = x+3
Wystarczy rozwiązać taki układ równań

powodzenia
25 wrz 17:38
Kasia.: metodą podstawiania z pierwszego równania x=127−y
podstawiamy do drugiego równania
2y + 4 = 127 − y + 3
2y+y = 130 − 4
3y = 126
y = 42
x= 127 − 42 = 85
25 wrz 17:40
Kasia.: Zatem dzieci było 85, a rodziców 42
25 wrz 17:41
Szymon: Dziękuję pięknie za pomoc
25 wrz 17:42