Rozwiąż równania
Wera: a) (0,4)x = 6,25
b) (0,375)x = 964
c) (0,75)x = 113
d) (12,25)x = 3,5
e) (2,25)x = 5,0625
f) (0,8)x = 0,512
25 wrz 17:31
Wera: POMOCY
25 wrz 17:34
Miraclepl: Może zapisz to sobie w postaci logarytmów tj.
Dla przykładu B:
| | 9 | | 9 | |
(0,375)x= |
| ⇔ log0,375 |
| =x w tym przypadku x=2 |
| | 64 | | 64 | |
25 wrz 17:39
Wera: Jezuś nic nie rozumiem, czyli dla przykładu C:
(0,75)
x = 1
13
log
0,75 1
13 = x
x=
2430

?
25 wrz 17:43
25 wrz 17:43
Kasia.: może moje tłumaczenie bardziej do Ciebie trafi
25 wrz 17:44
25 wrz 17:45
Wera: o fakt, dzięki

tu łapie nawet bo
964 po skroceniu jest
38 ale 0,375 to też
38
25 wrz 17:46
Kasia.: 9/64 to nie jest 3/8 po skróceniu, przyjrzyj się i wszystko zrozumiesz

rozpisuj w ten sposób pozostałe przykłady, jak coś Ci nie wychodzi to pisz − pomogę
25 wrz 17:48
Miraclepl: | 9 | | 3 | |
| to nie jest |
| po skróceniu, tylko po spierwiastkowaniu tak dla formalności. |
| 64 | | 8 | |
25 wrz 17:50
Miraclepl: Przepraszam Kasia, nie widziałem Twojego wpisu
25 wrz 17:51
25 wrz 17:51
Wera: a faktycznie do potęgi 2, już widze, no ale dalej nie wiem jak to się zrobiło z 0,375 3/8
25 wrz 17:53
Kasia.: | | 375 | | 3 | |
0,375 = |
| to po skróceniu przez 125 daje |
| |
| | 1000 | | 8 | |
25 wrz 17:54
Kasia.: zamiana ułamków dziesiętnych na zwykłe i nic więcej
25 wrz 17:56
25 wrz 17:58
Wera: JOA no faktycznie haha banał, jeju dzieki kapuje

a jutro kartkowka XD robie dalsze przykłady
jak będę mieć problem napisze

jescze raz dziękuję
25 wrz 18:00
25 wrz 18:01
25 wrz 18:03
Kasia.:
przykłady stąd już masz rozwiązane, chyba dasz radę dalej sama

powodzenia
25 wrz 18:04
Wera: tak myslę że dam radę dzięki
25 wrz 18:09
Wera: No to tak zrobię zadnie kolejne i ostatni przykład mi nie chce wyjść :
Rozwiąż równania:
d) (12)3x−4 = 82x+1
2−({3x−4}) = 82x+1
23−(3x−4) = 23(2x+1
−9x +12 = 6x +3
−9x −6x = 3 −12
−15x + −9 / : (−15)
x= 915
25 wrz 18:28
Wera: nie można edytować :< tam w drugiej linijce po lewej stronie powinno być 2−(3x−4) =
25 wrz 18:29
Magda: (2,25)x= 5,0625
23 mar 21:31