rozłóż wielomian na czynniki
Diana: Hej

Czy ktoś mógłby mi sprawdzić czy mam dobrze to zadanie

bo jutro piszę z tego kartkówkę a nie
mam odpowiedzi w książce do tych zadań no i nie wiem czy dobrze liczę.
Rozłóż wielomian w na czynniki.
w(x) = 2x
5 + 2x
2
w(x) = 2x
2 (x
3 + 1)
w(x) = 2x
2 (x
3 + 3x
2 + 3x + 1 )
w(x) = 2x
5 + 6x
4 + 6x
2 + 2x
2
w(x) = 2x
5 + 6x
4 + 8x
2
25 wrz 17:27
Kasia.: miałaś rozłożyć na czynniki
25 wrz 17:29
ICSP: to jeden przykład czy kilka
25 wrz 17:29
Kasia.: w sumie w 2 linijce już to zrobiłaś jakby.
25 wrz 17:30
Kasia.: wygląda na to, że jeden przykład i jakiś dziwny błąd wkradł się w 3 linijce
25 wrz 17:30
ICSP: jak dla mnie to są trzy rożne przykłady
25 wrz 17:32
Diana: to jest jeden przykład.
w(x)= 2x5 + 2x2
25 wrz 17:34
ICSP: 2x5 + 2x2 = 2x2(x3+1) = // korzystam ze wzoru a3 + b3 = (a+b)(a2 − ab + b2) w tym
przypadku dla a = x oraz b = 1// = 2x2(x+1)(x2 − x + 1)
25 wrz 17:34
Diana: a to na dole to moje nieudolne próby rozkładania...
25 wrz 17:35
Kasia.: więc dokonałaś tego co należy w 2 linijce
25 wrz 17:35
Kasia.: a dobra piszę głupoty
25 wrz 17:35
Diana: ahaaa... czyli ja skorzystałam z innego wzoru...
(a + b )3 = a3 + 3a2 b +3ab2 + b3
25 wrz 17:37
Diana: stąd ten ''dziwny błąd w 3 linijce'' jak pisała Kasia
25 wrz 17:38
ICSP: i stąd pytanie czy rozkładamy ten sam wielomian
25 wrz 17:44
Diana: a to

w(x) = −x
6 − 8x
3
w(x) = −x
3 (x
3 + 8 )
w(x) = −x
3 (x + 2) (x
2 + 2x + 4)
dobrze zrobiłam
25 wrz 17:47
ICSP: nie

a
3 + b
3 = (a+b)(a
2 − ab + b
2)
dlaczego zawsze zapominacie o tym minusie
25 wrz 17:49
Diana: faktycznie

muszę zakodować tego minusa ...
25 wrz 17:53
Diana: a co z tym zadaniem ?
rozwiąż równanie :
6x4 + 2x3= 0
i ja to robiłam z delty .
delta mi wyszła 4, no i liczyłam x1 i x2.
x1 wyszedł − 13 , a x2 0 (o ile wszystko dobrze policzyłam)
no i mam x1 i x2 ale nie wiem jak zapisać tą postać iloczynową.... tzn. nie wiem co wstawić
przed nawias..
25 wrz 18:02
ICSP: 6x
4 + 2x
3 = 0
2x
3(3x + 1) = 0
2x
3 = 0 v 3x+1 = 0
nie wiem jakim cudem liczyłaś to z delty
25 wrz 20:03
Epam: pudi pudi
26 wrz 17:57