pomocy!!! rozłóż na czynniki wielomiany
mathe: Rozłóż na czynniki wielomiany:
W(x) = x3(x2 +2)2 − 9x
W(x) = (x2 − 2)4 − 4x4
W(x) = (x2 +9)4 − 16x4
25 wrz 17:17
ICSP: skorzystaj ze wzoru a2 − b2 = (a−b)(a+b)
W pierwszym tylko wyciągnij najpierw x przed nawias.
25 wrz 17:18
mathe: wiem to właśnie, tylko ma problem z rozpisem tego, cały czas się gubię
25 wrz 17:19
ICSP: to pokaż jak rozpisujesz
25 wrz 17:21
mathe: x(x
2(x
2 + 2)
2 − 9) = x(x(x
2 +2)
2−3)(x(x
2 + 2)
2 +3) = x(x
3 + 2x −3)(x
3 + 2x +3)
na tym się skończyło
25 wrz 17:25
ICSP: II liceum temat wielomiany ?
25 wrz 17:26
mathe: ta
25 wrz 17:27
ICSP: twierdzenie Bezout'a znane czy nie ?
25 wrz 17:28
mathe: znane
25 wrz 17:28
ICSP: no to szukaj pierwiastków wśród dzielników wyrazu wolnego
25 wrz 17:29
mathe: p należy (+−1;+−3;+−9)? i schematem Hornera?
25 wrz 17:30
ICSP: dla przykładu :
x3 + 2x − 3
dzielniki wyrazu wolnego : ± 1 , ± 3
w(1) = 1 + 2 − 3 = 0
x = 1 est pierwiastkiem więc wielomian jest podzielny przez (x−1)
teraz dziel. Po podzieleniu otrzymasz trójmian kwadratowy z którego pozostałe pierwiastki (o
ile istnieją) policzysz z delty.
25 wrz 17:31
mathe: a możesz pokazać na 1 przykładzie?
25 wrz 17:32
mathe: muszę mieć pkt. odniesienia
25 wrz 17:32
ICSP: czyli mam sobie wymyślić wielomian i go rozłożyć ?
25 wrz 17:32
mathe: nie, czy nie mam wymnożyć całego tego wielomianu W(x) = x3(x2 +2)2 − 9x i wtedy zastosować
twierdzenie?
25 wrz 17:33
ICSP: oczywiście ze możesz. Tylko ze chyba szybko zauważysz ze to nie ma sensu.
25 wrz 17:35
mathe: więc jak ułożę schemat?
25 wrz 17:36
mathe: trzeba przecież uporządkować wielomian, ten nawias wszystko komplikuje
25 wrz 17:37
ICSP: x
3 z przed nawiasu w nawiasie znów x
2 podniesione do kwadratu. Na oko
po wymnożeniu otrzymałbyś wielomian stopnia VII. Z tego co widzę to x dało by się wyciągnąć
przed nawias. No to by się zredukowało do wielomianu Vi stopnia. Później z twierdzenia
Bezouta, zauważyłbyś że x = 1 oraz x = −1 jest pierwiastkiem więc doprowadziłbyś to do
wielomianu IV który byłby w postaci : x
4 + 5x
2 + 9 − nie posiada pierwiastków rzeczywistych
jesteś w kropce bo nie wiesz jak go rozłożyć). Streściłem to na szybko
25 wrz 17:40
ICSP: a sposobem którym ja proponuję :
x3(x2 + 2)2 − 9x = x(x3 + 2x)2 − 9x = x[(x3 + 2x)2 − 32)] = x(x3 + 2x − 3)(x2 + 2x +
3)
ponieważ mamy już iloczyn trzech wielomianów wystarczy rozłożyć na czynniki wielomiany :
x3 + 2x − 3 oraz x3 + 2x + 3 i zadanie będzie gotowe.
25 wrz 17:43
mathe: W(x) = x3(x2 +2)2 − 9x
więc pokaż jak mógłbyś, w jaki sposób Ty to byś rozwiązał
25 wrz 17:44
ICSP: co do rozłożenia :
x3 + 2x − 3
w(1) = 0 więc wielomian jest podzielny przez (x−1) − ty dzielisz Hornerem ja zrobie po swojemu
:
x3 + 2x − 3 = x3 −x + 3x − 3 = x(x−1)(x+1) + 3(x−1) = (x−1)(x2 − x + 3) po podzieleniu
otrzymasz zatem : x2 − x + 3którego Δ < 0 i tutaj kończysz rozkładanie tego wielomianu.
Identycznie drugi tylko że tam zamiast x = 1 pierwiastkiem będzie x = −1 co pokazujesz z
twierdzenia Bezout'a
25 wrz 17:47
ICSP: teraz muszę wyjść

Jak wrócę to sprawdzę resztę
25 wrz 17:51
mathe: tera wyjdzie, dzięki, z czwartymi potęgami to inna bajka
25 wrz 17:52