jak się liczy taką granicę?
Letty: oblicz granice:
25 wrz 17:04
Kasia.: możesz skorzystać z tw. de l'Hospitala
25 wrz 17:14
Letty: Nie znam takiego twierdzenia. Na to jest jakiś sposób. tylko nie wiem jaki.
25 wrz 17:56
Krzysiek: | | x | |
skorzystaj z tego, że |
| →1 gdy x→0 |
| | tgx | |
25 wrz 17:59
Letty: jakoś nic mi to nie mówi..
25 wrz 18:10
Krzysiek: | | sinx | |
zapewne znasz taką własność: |
| →1 gdy x→0 ? |
| | x | |
| | x | |
podobnie: |
| →1 dla x→0 |
| | sinx | |
| tgx | | sinx | | 1 | | sinx | |
| = |
| = |
| * |
| →1*1=1 gdy x→0 |
| x | | xcosx | | cosx | | x | |
| | tgx | | x | |
skoro |
| →1 to i |
| →1 dla x→0 |
| | x | | tgx | |
25 wrz 18:14