Rzut siły na oś x.
Miraclepl:

Witam,
W ogólności chodzi o to, żeby wyznaczyć rzut siły F na oś x.
Mam problem w określeniu gdzie jeszcze bedzie kąt α na tym rysunku.
Nazwijmy Fx, rzutem siły na oś Ox. Czy Fx=cosα? czy może Fx=sinα?
Tak to wygląda w oryginalne. Nie proszę o rozwiązanie zadania ale jeśli ktoś się skusi to będę
bardzo wdzięczny.
Wiem, że może trochę niezrozumiale to napisałem, ale jest to zadanie z mechaniki (statyki) mam
wyznaczyć reakcje w podporze (nie uwzględniona na rysunku) ale musze znać też rzuty sił na oś
x i y. Na czerwono jest prostokąt oparty o pryzmę nachyloną pod kątem α.
Pozdrawiam
25 wrz 17:04
25 wrz 17:06
dragon: kąt α jest częścią kąta prostego (kol. zielony) tą pod prostokątem
25 wrz 17:10
Miraclepl:

Innymi słowy, czy taka zależność jest prawdziwa?
Czy α=β?
25 wrz 17:17
Ajtek:
Tak.
25 wrz 17:18
Miraclepl:

Czyli mogę narysować w ten sposób i powiedzieć, że F
x=F*sinα?

a F
y=F*cosα
25 wrz 17:26