testy maturalne
dlaczego: 1. Liczba a jest większa od liczby b o 25 %. Wtedy liczba b jest mniejsza od liczby a o 20 %.
Pytanie : dlaczego?. Mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
zad. 2 Ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym, w którym a1 = 9, a suma pierwszych trzech wyrazów
S3 = 7. Iloraz tego ciągu to q = −1/3 lub q =−2/3. Dlaczego tak?
25 wrz 17:02
pigor: ... np. tak :
1. z warunków zadania
a=125%b ⇔ a=5*25%b /*4 ⇔ 4a=5b ⇔ b=
45*100%a ⇔
⇔ b=4*20%a ⇔ b=80
a ⇔ b=100%a−20%a ⇔
b=a−20%a c.n.w.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub
ba= b125%b=
100125=
45 ⇒ b=
45a = ...
26 wrz 00:48
Basia:
ad.2
a
1 = 9
| | 1−q3 | | (1−q)(1+q+q2) | |
S3 = 9* |
| = 9* |
| = 9(1+q+q2) |
| | 1−q | | 1−q | |
S
3 = 7
9q
2+9q+9 = 7
9q
2 + 9q + 2 = 0
Δ= 81−4*9*2 = 81−72 = 9
i teraz dokończ
26 wrz 01:32
Basia: albo jeszcze szybciej
a1=9
a2=a1*q = 9q
a3=a1*q2 = 9q2
S3 = a1+a2+a3 = 9+9q+9q2
9q2+9q+9 = 7
dalej tak samo
26 wrz 01:41
Piotr:

inna Basia ?
26 wrz 01:47
Basia: Ta sama; wylogowałam się niechcący i nie zalogowałam na nowo
26 wrz 01:49
Piotr:
aaa

2 sposób fajniejszy
26 wrz 01:51
Basia: też tak uważam
26 wrz 02:04