-->
radek: Doświadczenie losowe polega na pieciokrotnym rzucie symetryczna szescienna kostka do gry.
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A − liczba rzutów, w których otrzymamy szesc oczek, bedzie
rowna liczbie rzutów, w których uzyskamy jedno oczko. Wynik podaj w postaci ułamka zwykłego
nieskracalnego.
prosze o rozwiazanie krok po kroku bo ta kombinatoryka mnie wykancza
6 maj 22:40
radek: wyjdzie na to ze zdarzenia elementarne to {1,1,6,6,x} lub {1,6,y,z,q} tylko trzeba je jakos
poddac permutacji nie wiem jak
6 maj 23:32
radek: plx help
7 maj 14:40
radek: j/w plx help
7 maj 18:17
radek:
7 maj 19:50
radek:
7 maj 20:45
radek: sory ze tak spamuje, ale pewnie nikt nie patrzy na te zadania co sa nizej
7 maj 20:45
Damian: radku chętnie bym ci pomógł ale nie mam szans z prawdopodobieństwa ...
7 maj 21:23
radek: dzieki za checi

trudne to zadanie widac
7 maj 21:25
radek: gdyby ktos je rozwiazal to inni maturzysci mogli by na tym tez zyskac, a jak wiadomo matura 13
maja
7 maj 21:27
Michał Szczotka: Boziu
jeszcze może być taki przypadek że ani 1 ani 6 nie będzie ale to nic nie zmienia
| | 1 | |
wyrzucenie 6 prawdopodobieństwo = |
| |
| | 6 | |
| | 1 | |
wyrzucenie 1 prawdopodobieństwo |
| |
| | 6 | |
| | 4 | |
ani ta ani ta prawdopodobieństwo |
| |
| | 6 | |
są inne skomplikowane obliczenia ale to najprostsze chyba nic trudnego na maturze tego nie
będzie
7 maj 21:30
pazio: ja nie rozumiem tego zadania. rzucasz pięć razy i co masz obliczyć?
7 maj 21:32
radek: czyli ze wypadnie taka sama ilosc jedynek co szóstek w pieciu rzutach− mam obliczyc
prawdopodobienstwo tego zdarzenia.
7 maj 21:33
Michał Szczotka: schematem Bernoullego skoro moja podpowiedz nie pomaga
7 maj 21:41
pazio: jeśli raz jedynka i raz szóstka to: 1*1*6*6*6
jeśli dwa razy jedynka i dwa razy szóstka: 1*1*1*1*6
dodajesz: A = 216+6 = 222
czy tak?
7 maj 21:41
pazio: a nie, zamiast 6 są 4.
7 maj 21:44
radek: calkiem sensownie to wymysliles tylko pytanie czy nie trzeba tego jeszcze jakos przemieszac?
7 maj 21:46
radek: Michal ja nie wiem co to schemat bernolego czy jak mu tam
7 maj 21:47
7 maj 21:48
pazio: czekaj przy rzucaniu kostką... kolejność się chyba liczy...
7 maj 21:48
radek: slucham
7 maj 21:48
Michał Szczotka: bo to poza programem szkół srednich no ale nudziło mi sie to przerobiłem sobie w końcu 7
miesięcy temu nie wiedziałem nawet jak się delte liczy
7 maj 21:49
Damian: schemat bernulliego..

fajna rzecz
7 maj 21:54
radek: jezeli idzie o 1*1*1*1*4 to bym przemnozyl to jeszcze razy 5 bo mozna wymieszac je na 5
sposobow
a do 1*1*4*4*4 to bym to przemnozyl 2!*3! dobrze mysle>?
7 maj 21:55
radek: i wyszlo by 20+768= 788 zdarzen elementarnych
7 maj 21:56
radek: Ω= 65= 7776
P(A)= 7787776
7 maj 21:57
Michał Szczotka: może a wszystkich jest 65
7 maj 21:57
radek: no tak 5 razy rzucamy kostką szesciooczkowa czyli Ω=6
5 
ale nie wiem cos wynik troche
badziewny
7 maj 21:58
radek: Na innym forum matematycznym takie rozwiazanie znalazlem:
nie ma 6 i nie ma 1:
4
5 = 1024
jedna 6 i jedna 1:
4
3 * V
25 = 4
3 *
5!3! = 1280
dwie 6 i dwie 1:
Ω= 6
5 = 7776
| | 1024+1280+120 | | 101 | |
P(A) = |
| = |
|
|
| | 7776 | | 324 | |
nierozumiem tylko przypadku jak sa dwie 6 i dwie 1, co on tam zrobil.
8 maj 10:37
Saito:
Ω=6
5=7776
A− musimy uzyskać 6 oczek tyle samo razy co 1 oczko w tych 5 rzutach wiec
Moc zbioru A:
1)nie uzyskamy ani 6 oczek ani 1 oczka
4
5=1024
2) uzyskamy jedną 6 i jedną 1
3)uzyskamy dwie 6 i dwie 1
Moc zbioru A=1024+1280+120=2424
P(A)=
24247776=
202648=
101324
17 lut 19:41