całka niewłaściwa.
Zed: Mam problem z całką niewłaściwą ∫xlnx dx o granicy od 0 do 1. Całka nieoznaczona wychodzi mi
1/2 x
2lnx−1/4x
2+c. Po podstawieniu granic całkowania wyszło mi lim∊→
∞ −1/4 −
(1/2∊
2*ln∊−1/4*∊
2). Jak podstawię za ∊ 0, to będę miał −1/4 − [0ln0]. I właśnie z tym 0ln0
mam problem. Jest to symbol nieoznaczony i nie wiem co z tym zrobić. W odpowiedziach mam wynik
tej całki=−1/4, czy to znaczy, że 0ln0=0? Jeśłi tak to dlaczego? No chyba, że wcześniej mam
błąd i nie taki powienien być wynik. Byłbym wdzięczny gdyby jakas inteligentna osoba pomogła

.
25 wrz 16:51
b.: musisz po prostu policzyć granicę lim∊→0 ∊2*ln∊ (np. z reguły de l'H).
25 wrz 16:54
Zed: I w tym właśnie jest problem
25 wrz 17:13
b.: | | ln∊ | |
∊2*ln∊ = |
| , teraz użyj reguły de l'H |
| | ∊−2 | |
25 wrz 17:19
Zed: (1/e)/(1/e2) no i jest nieskończoność przez nieskończoność, nie wiem co dalej
25 wrz 17:34
Mila: | | lnu | | 1/u | | (u2) | |
Limu→0 |
| =limu→∞ |
| =limu→∞ |
| =0 |
| | 1/(u2) | | −2/(u3) | | −2 | |
25 wrz 18:50