potęgi 4
Saizou : czy istnieją dwie kolejne liczby całkowite, których czwarte potęgi równią się o 16?
wiem że nie istnieją ale nasza nauczycielka stwierdziła że trzeba rozpatrzeć 2 przypadki
I dla x≥0
x4−(x−1)4=16
II dla x<0
(x−1)4−x4=16
i tu moje czy można to jakoś inaczej uzasadnić?
25 wrz 16:20
b.: Drugi przypadek można sprowadzić do pierwszego przez podstawienie y=1−x.
25 wrz 16:25
ICSP: chyba nie ma sensu sie tak bawić

x − liczba całkowita , x ∊ C
x + 1 − kolejna liczba całkowita
x
4 − (x+1)
4 = 16
i nie trzeba rozbijać na przypadki.
25 wrz 16:27
ICSP: nawet jeżeli x wyjdzie ujemne to i tak nadal będzie należeć do liczb całkowitych wiec nie ważne
czy zapiszę :
(x+1)4 − x4 = 16
czy zapisze
x4 − (x+1)4 = 16
będzie dobrze.
Oczywiście jeśli się mylę to proszę o poprawienie.
25 wrz 16:29
Ajtek:
Dobrze piszesz ICSP.
25 wrz 16:32
Mila: Z dwóch kolejnych liczb całkowitych jedna jest parzysta, a druga nieparzysta.
Otrzymasz równanie, które nie ma rozwiązań w C.
25 wrz 16:32
Amaz:
Nie mylisz się.
25 wrz 16:33
b.: chodzi o to, że nie znając znaku x, nie wiadomo, co jest większe, x4 czy (x+1)4. Dlatego
warunek ,,czwarte potęgi równią się o 16'' trzeba napisac np. tak
| x4 − (x+1)4 | = 16
25 wrz 16:33
Amaz:
Można, ale nie trzeba.
25 wrz 16:41
b.: Nie trzeba, bo można rozważyć przypadki jak na początku.
Ale jeśli się tylko wykaże, że (x+1)4−x4 = 16 nie ma rozwiązań całkowitych, to rozwiązanie
zadania będzie niepełne.
25 wrz 16:42
Amaz:
Zresztą tak jak Mila napisał, nie ma takich liczb, bo jedna z liczb jest parzysta, druga
nieparzysta. Liczba parzysta podniesiona do potęgi czwartej, daje liczbę parzystą, a liczba
nieparzysta w takiej potędze daje nieparzystą. Rócznicą liczby parzystej i nieparzystej jest
liczba nieparzysta, czyli z pewnością nie 16.
25 wrz 16:44
b.: To prawda, można też napisać słownie bez wprowadzania oznaczeń.
Ale rozwiązanie takie jak z 16:27 będzie niepełne.
25 wrz 16:49
b.: A to z 16:29 będzie dobrze, jeśli się rozważy oba przypadki.
25 wrz 16:50