nie wychodzi mi rozpisanie tego pierwszego.. w tym drugim granica mi wyszła -5 .
Letty: oblicz granice:
| | √2x +7 − 3 | | x3 − x2 + 4x −4 | |
limx→1[ |
| + |
| ] |
| | (x−2)3 + 1 | | x4 − x3 − 2x +2 | |
25 wrz 15:57
ICSP: ja bym przemnożył pierwsze przez
√2x+7 + 3.
oraz pamiętał o tym że :
(x−2)
3 + 1 = (x−1)(x
2 − 5x +7)
ale to tylko ja
25 wrz 16:00
Letty: wlaśnie tego mi brakowało

ale jak Ty to policzyłeś? (x−2)
3 + 1 = x
3 − 6x
2 + 24x − 8 + 1 =
x
3 − 6x
2 + 24x − 7 = (x−1)(x
2 − 5x + 19) + 12... mi tak wychodzi.
25 wrz 16:21
ICSP: a nie lepiej
(x−2)3 + 13 i ciśniesz ze wzoru na a3 + b3
25 wrz 16:22
ICSP: ale jeżeli chcesz swoją metodą to :
x3 − 6x2 + 12x − 7 = // poprawiłem sobie twój błąd//=
x3 − x2 − 5x2 + 5x + 7x − 7 = x2(x−1) −5x(x−1) + 7(x−1) = (x−1)(x2 − 5x + 7)
jednak osobiście polecam sposób ze wzorem skróconego mnożenia
25 wrz 16:24
Letty: no to wtedy jest (x+1)(x2 − x +1)
25 wrz 16:26
ICSP: oo widzę ze wzoru nie znasz

a = (x−2)
b = 1
a
3 + b
3 = (a+b)(a
2 − ab + b
2 )
25 wrz 16:28
Letty: aaa no tak.

dzięki nie zauważyłam że źle policzyłam
25 wrz 16:29
Letty: ta.. no faktycznie, nie wiem jak ja to liczyłam

Dzięki
25 wrz 16:33