..
Aaadam: Proszę o rozwiazanie zadania
W trójkącie prostokątnym wysokość dzieli przeciwprostokątną na odcinki o długości 9 cm i 16 cm.
trzeba obliczyć przyprostokątne....
6 maj 22:34
Krzysiek:

a
2−81=h
2
h
2=b
2−256
6 maj 22:40
Krzysiek: dodam jeszcze ze a
2+b
2=625 mysle ze powinno wystarczyc
6 maj 22:40
Krzysiek: z piewszych dwoch zaleznosci masz ze a2−81=b2−256
6 maj 22:41
Eta: Można też tak

h
2 = 9*16 ( średnia geometryczna odcinków 9 i 16
więc h= 12
więc b
= 16
2 +12
2 to b
2 = 256 +144
to b
2 = 400 => b= 20
podobnie a
2 = 12
2 +9
2 => a
2= 144 +81 a
2 = 225
to a = 15
6 maj 22:59