równania nierówności
d4mian: 1.dopasuj współczynnik a by nierówność się zgadzała
log(4a−1) 7 > log(4a−1) 12
2. rozwiąż graficznie |x−3| > 1
25 wrz 15:49
Mila:

1) 0<4a−1<1 [podstawa=(4a−1) jest z przedziału (0,1)]
rozwiąż
2) odległość liczb od 3 jest większa niż jedna jednostka
25 wrz 16:04
Vizer:
zad. 1
Gdyby (4a − 1) > 1 to funkcja logarytmiczna byłaby rosnąca i nierówność prezentowałaby się tak
:
7 > 12
co nie jest prawdą. Właściwym wnioskiem jaki trzeba tu wysnuć, to funkcja logarytmiczna musi
być malejąca, więc podstawa logarytmu musi spełniać nierówności :
0 < 4a − 1 < 1
Rozwiązujemy dalej :
0 < 4a − 1 ∧ 4a − 1 < 1
I dla takich a, nasza nierówność wejściowa rozwiązuje się tak :
7 < 12
co jest prawdą.
25 wrz 16:08
Vizer:

Albo narysować sobie wykresy i zobaczyć na jakich przedziałach funkcja y = |x − 3| (na
niebiesko) jest wyżej od funkcji y = 1 (na czerwono) oczywiście z wyłączeniem punktów, gdzie
te dwie funkcje się przecinają, bo mamy nierówność ostrą.
25 wrz 16:14