Znaleźć całkę ogólną równania
Kasia.: Znaleźć całkę ogólną równania
y'' + y' −2y = 0
proszę o wskazówkę
25 wrz 13:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
całkę ogólną

a nie rozwiązanie ogólne
25 wrz 14:01
Krzysiek: równanie charakterystyczne:
r2 +r−2=0
Δ=9
r1=−2
r2 =1
czyli: y=C1 er1 x +c2 er2 x
jednak rozwiązanie zależy od Δ,
gdy Δ=0 to: r1 =r2 =r
wtedy: y=c1 erx +c2 erxx
gdy Δ<0 to rozwiązanie jest jeszcze innej postaci
25 wrz 14:03
Kasia.: całka ogólna to chyba to samo co rozwiązanie ogólne
a jak chodzi o zadanie to nadal nie rozumiem
25 wrz 14:22
25 wrz 16:09