Monotoniczność ciągu.
Ala: proszę o rozwiązanie zadania,ponieważ męczę się z tym i wychodzą mi 2 różne wyniki i nie mam
pojęcia jaki wynik jest dobry.
an = 1−n2
an+1 = 1−(n+1)2
an+1 − an =
a jak dalej ?
25 wrz 13:29
Ajtek:
Pokaż jak liczysz, a poszukamy błędu jeżeli takowy jest

.
25 wrz 13:30
ashidfjasulkf: an+1 − an = 1− (n2 + 2n +1 ) − (1−n2) = 1−n2−2n−1−1+n2 = −2n −1
25 wrz 13:31
Ala: Mój pierwszy sposób to :
wyliczam an+1 = a− (n+1)2 = 1−(n2+2n+1)= 1−n2−2n−1= −n2−2n
an+1 − an = −n2−2n − 1−n2= −2n2−2n−1
a drugi sposób to taki jak napisał/a ashidfjasulkf.
25 wrz 13:39
ICSP: an+1 − an = −n2 − 2n − 1 − (1 − n2)
może teraz zobaczysz swój błąd.
25 wrz 13:40
Kasia.: Ala, masz błąd przy odejmowaniu się pomyliłaś wychodzi tak jak u ashidfjasulkf. innej opcji
nie ma
25 wrz 13:41
krystek: nie zmieniłas znaku przy n2
−(1−n2)=−1+n2
25 wrz 13:41
Ajtek:
Poprawne rozwiązanie masz wyżej.
Zapamiętaj:
n
2−2n−(1−n
2) tak należy zapisywać

.
25 wrz 13:41
Ala: ajj. no tak. głupi błąd.
Dzięki wielkie !
25 wrz 13:44