RÓWNANIE LOGARYTMICZNE
loveisintheair: log√5x−4+log√x+1=2+log0,18
logp{5x−4+log√x+1=log100+log0,18
(√5x−4)(√x+1)=100*0,18
√5x2+5x−4x−4=18
co dalej? podnieść do kwadratu czy jak?
25 wrz 13:03
ICSP: a dziedzina ?
25 wrz 13:03
loveisintheair: 5x−3>0
x>35
x>−1
D: x∊(35,+∞)
25 wrz 13:08
loveisintheair: no ale co dalej?
25 wrz 13:08
ICSP: uuu
√x+1 czuje się niestety troszkę pominięty

Dodatkowo tam jest 4 czy 3 ?
25 wrz 13:09
loveisintheair: gdzie? no i dlaczego pominięty, to nie jest tak, że część wspólna jest dziedziną?
25 wrz 13:12
Ajtek:
ICSP nie zauważył warunku x>−1

.
25 wrz 13:13
loveisintheair: A no widzisz, cwaniaczek
25 wrz 13:14
ICSP: dobra nie zauważyłem go niżej

Już się nie czuje pominięty.
Jednak nadal nie wiem czy w przykładzie jest 5x − 4 czy 5x − 3
25 wrz 13:14
loveisintheair: 5x−4 ! ups, mój błąd
D: x∊(45,+∞)
25 wrz 13:18
ICSP: przekształcenia chyba dobre.
Doszedłeś do postaci :
√5x2+x−4 = 18
ponieważ obie strony są dodatnie możesz podnieść to równanie do kwadratu.
25 wrz 13:20
loveisintheair: ok, to już wiem jak będzie dalej, dzięki

!
25 wrz 13:23