Obliczyć całkę
Kasia.:
proszę o jakąś wskazówkę
25 wrz 12:42
Vizer: Rozłóż na ułamki proste.
25 wrz 12:43
Kasia.: | | 1−x2 | | 1 | | 2x | |
wychodzi mi, że |
| = |
| − |
| |
| | x+x3 | | x | | 1+x2 | |
zgadza się?
25 wrz 12:47
Vizer: Dobrze
25 wrz 12:55
Kasia.: a może jakaś podpowiedź do równania (x2 − 1)y' + 2xy2 = 0
wiem, że to równanie o zmiennych rozdzielonych i jakoś mi nei wychodzi nic
25 wrz 12:58
25 wrz 13:00
Kasia.: mogę rozpisac to tak ?
25 wrz 13:01
Kasia.: czyli moje rozumowanie pokrętne prowadzi do tego samego

?
25 wrz 13:02
Kasia.: | | 1 | |
czyli dochodzę do tego, że − |
| = −ln|x2 − 1 | + C |
| | y | |
Jak można z tego ładnie wyznaczyć y ?
Wiem, że da się jakoś to C ładnie wmanewrować tam
25 wrz 13:05
Krzysiek: czyli:
tą stałą C, możesz pod logarytm dać
C=lnC
1
25 wrz 13:13
Kasia.: a macie jakiś pomysł na równanie
xy' = x + y
25 wrz 13:18
Kasia.: | | y | |
podzielić przez x i zastosować podstawienie u= |
| ? |
| | x | |
25 wrz 13:19
Krzysiek:
równ. jednorodne:
rozwiązanie równ. jednorodnego:
y
0=Ce
lnx =Cx (korzystam z gotowego wzoru, który można wyprowadzić rozdzielając zmienne)
teraz szukamy rozw. szczególnego równ. niejednorodnego:
y'−y/x=1
metodą uzmienniania stałej:
y=C(x)x
wstawiamy do równania:
C'(x)x+C(x)−C(x)=1
czyli: C'(x)=1/x
zatem: C(x)=∫1/x dx =lnx+C
1
zatem rozwiązanie równania xy'=x+y
jest: y=(lnx+C
1) x =xlnx +C
1 x
25 wrz 13:32
Krzysiek: ale można też jak napisałaś na to samo wyjdzie, a będzie w sumie łatwiej
25 wrz 13:34
Kasia.: dziękuję bardzo. może jakaś wskazówka do zadania
y' + 2xy = xe−x2
25 wrz 13:37
Krzysiek: podobnie rozwiąż równanie jednorodne a potem metoda uzmienniania stałej spróbuj Sama.
25 wrz 13:42
Kasia.: | | x2 | |
wyszło mi, że y = c e−x2 + |
| e−x2 |
| | 2 | |
jeśli liczyłeś możesz napisać czy dobrze

dzięki za pomoc
25 wrz 13:49
25 wrz 13:51