Kto umie rozwiązać równanie logarytmiczne? + założenia
patt: logx(4x2+x−4)=3
25 wrz 12:12
Magdalena: x3 = 4x2 + x − 4
x3−4x2−x+4 = 0
x(x2−1) − 4(x2 −1) = 0
(x−4)(x2−1) = 0
x = 4 v x=1 v x=−1
25 wrz 12:15
Ajtek:
A dziedzina to gdzie
25 wrz 12:16
xx: no właśnie: dziedzina
25 wrz 12:18
Magdalena: racja, za pięknie wyszło
25 wrz 12:19
Ajtek:
Dokończ to co zaczęłaś w takim razie

.
25 wrz 12:22
Ajtek:
Widzę, że się nie doczekamy.
x>0
x≠1
| | −1−√17 | | −1+√17 | |
x2+x−4>0 x1= |
| , x2 |
|
|
| | 2 | | 2 | |
Finalne rozwiązanie jest jedno x=4.
25 wrz 12:42
loveisintheair: Ajtek, a tam nie poinno być 4x
2+x−4>0
25 wrz 12:59
Ajtek:
Powinno być zjadłęm tą 4 zaraz poprawię

.
25 wrz 13:01
loveisintheair: rozumiem
25 wrz 13:03
Ajtek:
| | −1−√65 | | −1+√65 | |
42+x−4>0 ⇒ x1= |
| , x2= |
|
|
| | 8 | | 8 | |
Finalne rozwiązanie się nie zmienia x=4.
25 wrz 13:05
ICSP: zgubiłeś x

Witaj
Ajtku
25 wrz 13:05
Ajtek:
Jeszcze źłe

.
25 wrz 13:06
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
25 wrz 13:07