Rozwiąż równanie logrytmiczne!
XOXO: log4log2log3(2x−1)=12
25 wrz 12:11
Magdalena:
4
12 = log
2log
3(2x−1)
2 = log
2log
3(2x−1)
2
2 = log
3(2x−1)
4 = log
3(2x−1)
3
4 = 2x−1
81 = 2x −1
82 = 2x
x = 41
25 wrz 12:17
Amaz:
log2log3(2x−1) = 2
log3(2x−1) = 4
(2x−1) = 34
2x = 82
x = 41
25 wrz 12:18
halo: a dziedzina?
25 wrz 12:20
ziomx: a tak w ogóle to Wy macie czas żeby rozwiązywać tutaj zadania?
25 wrz 12:23
Magdalena: 2x−1 > 0
2x > 1
x > 12
25 wrz 12:23
Vizer: A dalsze założenia

?
25 wrz 12:24
ziomx: a to jedno nie starczy?
25 wrz 12:26
Amaz:
No bez przesady Vizer.
25 wrz 12:27
25 wrz 12:28
Amaz:
Chodzi mu o to:
log2log3(2x−1) > 0
25 wrz 12:28
Amaz:
I o to:
log3(2x−1) > 0
25 wrz 12:29
Ajtek:
I o to też
log3(2x−1)>0
25 wrz 12:29
ziomx: rozumiem
25 wrz 12:31
Vizer: Przesady w tym nie ma żadnej, bo każde z tych założeń coś dokłada, tak np. dla x = 1 wszytko
| | 1 | |
się sypie, ale wg założeń x > |
| , rozwiązanie x = 1 jest prawidłowe, niestety trzeba |
| | 2 | |
wszystkie uwzględniać
25 wrz 12:37
Ajtek:
A tak w ogóle to cześć
Vizer 
.
25 wrz 12:44
Vizer: Witam, witam
Ajtku
25 wrz 12:45