okrag
Pawel: Dany jest okrąg o środku w punkcie O. Z punktu P odleglego od srodka okregu o 10cm,
poprowadzono dwie proste styczne do tego okregu w punktach A i B. Oblicz pole trojkata AOB,
jeđli kat APB=60stopni
6 maj 21:15
pazio: pomagam
6 maj 21:43
viola: narysuj, zauważ trójkąty podobne, z podobieństwa obliczysz promień (5) i bok trójkąta APB
6 maj 21:44
pazio:

suma kątów wewnętrznych w czworokątach wynosi 360 st
więc |∠AOB| = 360 − 90 − 90 − 60 = 120
trójkąt AOB jest równoramienny(jego ramiona to promienie)
|PO| jest dwusieczną kąta APB, więc |∠APO| = 30 st
powstają dwa trójkąty złote
|PO| = 10
|AO| = r
| | 1 | | 200 | | √3 | |
PAOB = |
| *r2*sin120◯ = |
| * |
| = 100 |
| | 2 | | √3 | | 2 | |
6 maj 21:59
pazio: 5? na pewno?
6 maj 22:03
Michał Szczotka: Pazio a pozostałe kąty trójkąta AOB ile mają tak z ciekawości pytam może znajdziesz błąd w
rozwiązaniu
6 maj 22:06
pazio: 120, 30, 30
6 maj 22:10
Michał Szczotka: fakt zle się popatrzyłem na zaznaczone kąty a zadania nie przeczytałem
6 maj 22:11
pazio:
6 maj 22:15