Wyznacz miejsce zerowe funkcji(o ile istnieją)
bp1243134:
1 9
a) y = −− x
2 − −− , x∊(1,+∞)
2 2
1 9
b) y = −− x
2 − −− , x∊<−2,2>
2 2
c) y =
√x − 1 , x∊<1,+∞)
1
d) y = −− , x∊ R −{0}
x
Nic z tego nie rozumie, może ktoś pomóc
Eta:
(x −3)(x +3)=0 <=> x = 3 lub x = −3
ponieważ x€(1,∞)
to tylko x = 3 jest w tym przedziale
więc odp; x = 3 jest miejscem zerowym
b) podobnie , już sobie poradzisz
c) x − 1 = 0 <=> x = 1 i x€<1,∞)
więc x= 1 −−− jest miejscem zerowym
d) x≠0
czyli brak miejsca zerowego( bo ten ułamek nie zeruje się dla żadnego x)