Styczna równolegla do wykresu Pomocy !
mateusz: Nikt nie moze mi pomoc...jak zrobic zadanie :Styczna równoległa do wykresu :
f(x)=x2 y= −2x
23 wrz 23:37
Gustlik: Musisz podać co najmniej jedną współrzędną punktu styczności, np. napisz równanie stycznej do
wykresu f(x)=x2 w punkcie x0=... np. 2. Bez tego się nie da rozwiązać.
23 wrz 23:50
pigor: ... otóż szukasz stycznej do paraboli y=x
2 w postaci
y= −2x+b , czyli takiej, że
równanie x
2= −2x+b ma dokładnie 1 rozwiązanie ⇔ x
2+2x−b=0 i Δ=4+4b=0 ⇒ 4b=−4 ⇔
⇔
b=−1 , zatem
y= −2x−1 ⇔
2x+y+1=0 − szukane
równanie stycznej ...
23 wrz 23:53
Gustlik: Aha, już wiem o co chodzi − ma być styczna do wykresu f(x)=x2 równoległa do wykresu y=−2x.
Pisz bardziej precyzyjnie, bo później trzeba się domyślać, o co kaman.
Licze pochodną funkcji f(x)
f'(x)=(x2)'=2x
Współrzynnik kierunkowy stycznej jest rowny wartości pochodnej danej funkcji liczonej w punkcie
styczności.
Czyli a=f'(x)=−2, bo styczna ma byc równoległa do prostej y=−2x, czyli musi mieć taki sam
wspołczynnik kierunkowy.
2x=−2 /:2
x=−1 ← to współrzędna "x" punktu styczności.
Szukam współrzędnej y
y=f(−1)=(−1)2=1, czyli P=(−1, 1) ← punkt styczności.
Styczna ma równanie
y=−2x+b
1=−2*(−1)+b
1=2+b
b=−1
Odp: y=−2x−1
23 wrz 23:56
Mila:

styczna y=−2x+b
x
2=−2x+b
x
2+2x−b=0 równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie
Δ=4+4b=0
b=−1
s: y=−2x−1 (czerwony wykres)
[Punkt styczności :
x
2+2x+1=0
x=−1
y=x
2; y=1
A=(−1,1)
23 wrz 23:56
mateusz: aaaaa dziekujeeee

Jesteście wielcy
24 wrz 00:06