Proszę, pomóżcie mi to rozwiązać (niby nie trudne ale jestem kiepski z matmy)
Jan: Czy wiecie jak to rozwiązać?
252 / 54 − (35)6 * (53)7 = ?
PS: Wszystkie potęgi są ujemne
23 wrz 21:20
asdf: | 25−2 | | 3 | | 5 | |
| − ( |
| )−6 * ( |
| )−7 |
| 5−4 | | 5 | | 3 | |
tak?
23 wrz 21:22
Jan: tak

sory, że tego nie napisałem
23 wrz 21:22
asdf: 25
−2 = (5
2)
−2 = 5
−4
po skróceniu: pierwszy ułamek = 1
| | 3 | | 5 | |
( |
| )−6 = ( |
| )6, czyli: |
| | 5 | | 3 | |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
1 − ( |
| )6 * ( |
| )−7 = 1 − ( |
| ) 6 − 7 = ...dokończ  |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
23 wrz 21:25
Jan: dzięki
23 wrz 21:28
asdf: Proszę
23 wrz 21:29