Pola figur podobnych
Paula: W kwadracie, którego bok ma długość a, poprowadzono proste równoległe do jednej z przekątnych w
równych od niej odległościach. Podzieliły one ten kwadrat na trzy części o równych polach.
Oblicz odległość tych prostych od przekątnej kwadratu.
Proszę o pomoc.
23 wrz 21:15
Buuu:
k
2 = 0,5
k =
√22
h = k *
12d
h = U{p[2}a
√2}{4}
h =
12a
l =
12d − h =
12a
√2 −
12a =
12a(
√2 − 1)
23 wrz 21:29
Buuu: 3 linijka od dołu powinna być:
23 wrz 21:30
Nienor:

| | 1 | | 3 | |
Pola CGFA i CHEA są sobie równe. Pole GFAC= |
| Pola GFB. Pole CAB= |
| pola CAB. |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Jeżeli d jest odległością od przekątnej to h trójkąta GFB wynosi |
| a√2−d |
| | 2 | |
| 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
| a2= |
| * |
| b*( |
| a√2−d) |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
I
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| (a√2+b)d= |
| b*( |
| a√2−d) |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 wrz 21:40