Wielomian na czynniki
diego: Rozłóż wielomian 'w' na czynniki i podaj jego pierwiastki.
w(x)= 5x
5 − 10x
3 + 5x
Dzięki za pomoc
23 wrz 20:49
Eta:
5x(x4−2x2+1)= 5x(x2−1)2 = 5x(x−1)(x+1)(x−1)(x+1)
23 wrz 20:52
diego: w(x)=5x(x4−2x2+1)
x=0
lub
x4−2x2+1=0
x2=t
t2−2t+1=0
Δ=4−4
x=22=1
To chyba o to biega...?
23 wrz 21:07
Piotr:
przeciez Eta rozlozyla Ci wielomian. z niego wyznacz pierwiastki. −1,0,1.
23 wrz 21:10
asdf: t = x
2, zał: t ≥ 0
więc:
t = 1, więc x
2 = 1, czyli −1 oraz 1
23 wrz 21:23
diego: dzięki
23 wrz 21:31
asdf: Proszę
23 wrz 21:34