Rozłóż wielomian na czynniki
diego: Rozłóż wielomiany 'u' i 'v' na czynniki, grupując wyrazy. Ile różnych pierwiastków ma wielomian
u*v ?
u(x)= x
3 − 2x
2 −9x +18
v(x)= x
3 + x
2 −9x − 9
Rozwiązanie:
u(x)= x
3 − 2x
2 − 9x +18
u(x)= x
2(x−2)−9(x−2)
u(x)= (x
2−9)(x−2)
v(x)= x
3 + x
2 −9x − 9
v(x)= x
2(x+1)−9(x+1)
v(x)= (x
2−9)(x+1)
I co dalej?
23 wrz 20:46
Eta:
a2−b2=(a−b)(a+b)
x2−9= (x−3)(x+3)
23 wrz 20:50
pytanie: rozkładasz jeszcze ten nawias z minusem
23 wrz 20:51
diego: hmm?
(x2−9)2*(x−2)(x+1)..?
23 wrz 20:52
Eta:
u(x)=(x−3)(x+3)(x−2)
w(x)= (x−3)(x+3)(x+1)
i to wszystko
23 wrz 20:54
diego: Tak, dzięki, ale pytanie brzmi "Ile różnych pierwiastków ma wielomian u*v? " Czyli trzeba
pomnożyć te 2 rozwiązania?
23 wrz 20:56
diego: podbijam
23 wrz 21:08
Gustlik: u(x)= (x2−9)(x−2)=(x−3)(x+3)(x−2)
v(x)= (x2−9)(x+1)=(x−3)(x+3)(x+1)
u(x)*v(x)=(x−3)(x+3)(x−2)*(x−3)(x+3)(x+1)=(x−3)2(x+3)2(x−2)(x+1)
Pierwiastki:
x=3 (2−krotny)
x=−3 (2−krotny)
x=2
x=−1
czyli 4 różne rozwiązania.
23 wrz 23:22