funkcja
adaś:
Punkt (2,r) należy do wykresu funkcji f(x)=x4+5x−6. Sprawdź ,czy punkt A należy do wykresu
funkcji g(x)=x3+2x2+6
Robię tak:
2=x
r=y
f(x)=x4+5x−6
f(2)=24+5*2−6
f(2)=20
(2,20)−należy
g(x)=x3+2x2+6
g(2)=23+2*22+6
g(2)=22
(2,22) −nie należy ,ponieważ współrzędna y nie jest taka sama jak współrzędna y funkcji f,
dobrze robię?
23 wrz 20:40
Mila: Dobrze.
23 wrz 21:01
adaś:
Dziękuje za potwierdzenie
23 wrz 21:02
Krzysiek : Zle zapisane .
Dla funkcji f(x) =x4+5x−6 jest policzone dobrze tylko powinienes zapisac to tak f(x)=y=r
r=x4+5x−6
r=24+5*2−6
r=20=y czyli nasz punkt postaci (2,r ) bedzie mial wspolrzedne (2,20) Wobec tego punkt (2,20)
spelnia rownanie tej funkcji.
Sprawdzamy czy punkt (2,20) spelnie rownanie funkcji g(x) czyli do rownania tej funkcji
wstawiamy za x=2 a za y=20
Mamy g(x)=y to y=x3+2x2+6 to 20=23+2*22+6 to20≠22. Czyli punkt (2,20) nie nalezy do
rownania tej funkcji .
Teraz prosze zebys sie dobrze skoncentrowal na tym co CI nbapisze .
Otoz sam napisales ze punkt (2,22) nie spelnia rownania czyli nie nalezy do tej funkcji g(x)
=x3+2x2+6. Zastanow sie dobrze co TY zrobiles liczac dla tej funkcji g(2)=22. Wyliczyles
wartosc funkcji y =22 dla konkretnego argumentu x=2. czyli co zrobiles . Z definicji funkcji
przyporzadkowales elememtowi x=2 z dziedziny funkcji dokladnie jeden element y=22 z
przeciedziedziny funkcji . To dlaczego napisalws ze punkt (2,22) nie nalezy do wykresu funkcji
g(x) =x3+2x2+6
23 wrz 22:20