równiania kwadratowe
czeski: Witam jutro mam sprawdzian z równań kwadratowych ale nie bardzo łapie to. Mógłby mi ktoś
wytłumaczyć krok po kroku jak rozwiązać to równanie 3x2−94x=0 . Z góry dziękuje za pomoc
6 maj 20:18
krzysiek2005: no wiec tak: najepiej, aby sie pozbyc tego ulamka pomnoz to rownanie przez 4, wyjdzie ci wtedy
12x2−9x=0. Potem z tego rownania mozesz wylaczyc wspolny czynnik przed nawias, ktorym jest
3x, a zatem bedzie 3x(4x−3)=0 i teraz porownujesz 3x=0 i 4x−3=o i wychodzi ile wychodzi x.
bedzie on mial 2 rozwiazania
6 maj 20:51
czeski: wychodzi x1=0 i x2=34?
6 maj 21:08
krzysiek2005: tak
6 maj 21:15
krzysiek2005: najwazniejsze tu jest, zeby rozpisac to na czynniki pierwsze, potem juz leci z gorki
6 maj 21:16
czeski: ok dzieki bardzo mi pomogles mam nadzieje ze dostane dobra ocene
6 maj 21:20