napisać równanie krzywej
darek: napisać równanie krzywej będącej zbiorem wszystkich pkt jendnakowo oddalonych
od okręgu x2+y2=100 i pkt P(6,0)
23 wrz 19:57
Mila: studia, czy LO?
24 wrz 17:25
PW: Niech Q leży na szukanej krzywej, Q=(x,y). Odległość tego punktu od okręgu mierzymy "po
promieniu", czyli odległość ta jest równa 10 − r, gdzie 10 − promień danego okręgu, zaś r −
odległość punktu Q od środka tego okręgu, czyli
(1) r2 = x2 + y2.
Mamy więc (10 − r)2 = |QP|2
(10−r)2 = (x−6)2 + (y − 0)2.
Gdy to ładnie poprzekształcasz pamiętając o (1), to dostaniesz równanie. Jeśli jesteś w LO, to
pewnie nie będziesz wiedział jak nazwać tę krzywą, ale pewnie jesteś na studiach, to sobie
poradzisz.
24 wrz 22:02
Mila: PW masz błąd w rozwiązaniu, wychodzi ładne równanie elipsy.
Jednak nie ma odzewu ze strony autora zadania, to nie będę pisać na próżno.
Pozdrawiam Cię
25 wrz 15:07
PW: Ja też myślałem o elipsie, dlatego napisałem, że nie będzie licealista wiedział jak to nazwać.
Dlaczego błąd? A "ładnie poprzekształcać"?
Można było wprowadzić parametry − kąt i odległość, ale myślałem, że tak będzie bardziej "po
szkolnemu".
26 wrz 19:33
Mila: Jest dobrze. Przepraszam, nie zauważyłam jednej małej dwójeczki.( a właściwie, że jej nie ma,
bo nie potrzeba)
Pozdrawiam.
26 wrz 21:03