ostrosłup prawidłowy czworokątny
trójkącik:

Prosze o sprawdzenie i pomoc
Podany ostrosłup prawidłowy czworokątny ma wysokość równą 15cm a kąt przy wierzchołku pomiędzy
dwiema przeciwległymi krawędziami ma 60
o. Narysuj i oblicz pole powierzchni całkowitej oraz
objętość tego ostrosłupa
Czyli
α=60
o
H=15cm
Tak więc zaznaczyłem kąt pomiędzy przeciwległymi krawędziami jest to trójkąt równoboczny o ile
sie nie myle
wzór na wysokość trójkąta równobocznego
30=a
√3 /:
√3
| | 30 | | √3 | | 30√3 | |
a= |
| * |
| = |
| = 10√3 |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
czyli wyszło mi ze wzoru że a= 10
√3 ale skoro to jest ostrosłup prawidłowy czworokątny to w
podstawie ma kwadrat a wtedy przekątna a
√2 pewnie cos zle zobilem. Nie mam pojęcia jak to
dalej ruszyć prosze o pomoc
23 wrz 19:48
krystek: oznacz krawędź boczną wtedy przez b i będziesz w "domu"
23 wrz 19:57
trójkącik: krawędź boczna wyniosła 10√3 a jak obliczyć krawędź podstawy (kwadratu)
23 wrz 21:41
trójkącik: Prosze niech ktoś pomoże
24 wrz 17:33
konrad: to 10√3 to jest przekątna podstawy nie bok
24 wrz 22:15
trójkącik: a krawędź boczna ma tyle samo
24 wrz 22:32
konrad: tak
24 wrz 22:35
trójkącik: a krawędź podstawy jak wyliczyć? ja juz nic nie ogarniam
24 wrz 22:37
konrad: 10√3=a√2
24 wrz 22:38
trójkącik: czyli 10√3*√2
24 wrz 22:39
konrad: a czemu *
24 wrz 22:42
asia: a
√2=10
√3/:
√2
| | 10√3 | | √2 | | 10√6 | |
a= |
| * |
| = |
| =5 √6...chyba  |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
24 wrz 22:43
trójkącik: to ma być 10√3√2?
24 wrz 22:44
asia: wyliczyłam Ci a..
24 wrz 22:46
trójkącik: dziekuje bardzo
24 wrz 22:46
trójkącik: a wysokość ściany bocznej h
2+2,5
√6=10
√32 dobrze kombinuje
24 wrz 22:52