Parametr, wielomiany
Skirla: Dla jakich wartości parametrów a i b wielomian w(x) = x9 + ax + b jest podzielny przez x2 −1?
Proszę o pomoc kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać...
23 wrz 19:38
Vizer: Znasz tw. Bezouta ?
23 wrz 19:41
Skirla: Tak
23 wrz 19:43
Saizou : w(x) jest podzielny przez x2−1 to też jest podzielny przez (x−1)(x+1),zatem
w(1)=0
w(−1)=0
23 wrz 19:43
krystek: x2−1=(x+1)(x−1) i masz dwa pierwiastki
23 wrz 19:44
Vizer: No to jak byś go tu zastosowała ?
23 wrz 19:44
Vizer: No i wszystko już wiadome
23 wrz 19:44
Skirla: i wystarczy podstawić za x 1 lub −1 a nastepnie zrobić układ równań i wyliczyć a i b tak?
23 wrz 19:45
krystek: tak
23 wrz 19:45
Vizer: Tak.
23 wrz 19:45
Skirla: dziękuje bardzo za pomoc
23 wrz 19:45
janek191:
Archeologia
30 lis 18:23