czy dobrze doprowadzilem to do najprostszej postaci
anonim: czy dobrze doprowadzilem to do najprostszej postaci
2*6n − 2*3n+1 + 6n+1−2*3n+2
2*6n−2*3n*3+6n*6−2*3n*3*3
3*6n*6+2(−2*3n)*33
23 wrz 19:26
Krzysiek : Zle powinno byc 12n−6n+1+6n+1−6n+2=6n+4. Tam nie ma nic do kombinowania .
Popatrz dobrze Wezmy pierwsze wyrazenie 2*6n. Tam tez istnieje niewidoczny znak mnozenia
pomiedzy 6 a n Mozemy zapisac to tak 2*6*n (czyli 2*6=12*n=12n ) WEzmy drugie wyrazenie 2*3n
+1 (czyli mozemy to zapisac 2*3*n+1 Teraz najpierw mnozenie a potem dodawanie . Mamy wiec
2*3=6*n+1= 6n+1. Ostatnie wyrazenie rozpisz sobie tak samo . Tam gdzie jest odjac to
odejmujesz a tam gdzie jest dodac to dodajesz.
Oczywiscie inaczej byloby gdyby np drugie wyrazenie zapisano tak 2(3n+1) =6n+2. Ale tutaj u
Ciebie nie na takiej postaci . Czesc .
23 wrz 22:49