funkcja
adaś:
| | x−3 | |
funkcja g określona jest wzorem g(x)= |
| podaj współrzędne takich dwóch punktów o tej |
| | x−2 | |
samej odciętej, że jeden z nich należy do wykresu funkcji g a drugi nie należy do wykresu
funkcji g.
kiedy tak w ogóle punkt należy do funkcji ? I jak to rozwiązać ?
23 wrz 19:23
krystek: Punkt A(x,y) należy do wykresu jeżeli spełnia jej r−nie
23 wrz 19:42
adaś:
czyli ?

Może dać jakiś przykład ?
23 wrz 19:44
krystek: (5,23) należy a (5,1)?
23 wrz 19:48
adaś:
| | 2 | |
nie należy (5,1) dlatego bo jak podstawiam 5 za x to nie wartośc nie wynosi 1 tylko |
| |
| | 3 | |
23 wrz 20:02
Krzysiek : Jemu trzeba naprawde napisac. . Krystek Ci napisal przeciez ze punkt nalezy do wykresu funkcji
gdy spelnia jej rownanie . Punkt na ukladzie wspolrzednych jest tak okreslony ze pierwsza
wartosc to jest to co odkladamy na osi OX(odcietych ). Druga wartosc to jest to co odkladamy
na osi OY (rzednych). Jezeli mamy np punkt A(5,1) −niech bedzie ten co podal CI krystek tto
oznacza ze x=5 a y=1.
Kiedys CI przeciez pisalem ze g(x)= cos tam , czy jakies tam f (x) =cos tam , h(x)=cos tam ,
czy jakie tam sobie wymyslisz to jest to samo co y= cos tam , Teraz jesli chcesz sprawdzic czy
dany punkt nalezy do prostej to podstawiasz za x co masz i za y co masz do rownania tej
prostej . Przyklad prosty Masz rownanie funkcji okreslone wzorem y=2x+5 i masz sprawdzic czy
punkt P(3,8) nalezy prostej okreslonej tym wzorem . Patrzysz i widzisz ze masz W naszym
przypadku x=3 , a y=8. Teraz do rownania tej prostej czyli y=2x+5 podstawiasz za x=3 i za y=8
czli bedziemy mieli 8=2*3+5 czyli mamy 8=11. Czy to jest prawda. Oczywiscie ze nie bo 8 nie
rowna sie 11. Czyli punkt P(3,8 ) nie nalezy do tej prostej bo nie spelnia jej rownania .
Teraz wezmy np pod uwage punkt A(1,5,8) Sprawdzmy czy on nalezy do tej prostej . Tak jak
poprzednio wstawiamy do rownania y=2x+5 za x=1,5 a za y=* czyli mamy 8=2*1,5+5 to 8=3+5to 8=8
. Czy ten punkt nalezy to rownania tej prostej . Oczywiscie ze tak bo to jest prawda bo 8=8 .
tak sprawdzasz czy punkt nalezy do prostej lub rownania funkcji.
Teraz Krystek podal CI dwa punkty (5,2/3 ) i (5,1) . Wez teraz pod uwage pierwszy punkt i do
ronania tej funkcji podstaw za x=5 a za y=2/3 i zobacz czy to jest prawda . jesli tak to punkt
spelnia to rownanie . TO samo zrob z punktem drugim i sprawdz.
Jeszcze mala uwaga do tej funkcji . Jaka bedzie dziedzina ? Zobacz ze masz postac A/B gdzie B
nie moze rownac sie zero . czyli ile nie moze rownac sie x . TO juz sam musisz odpowiedziec
sobie na te pytania . Teraz juz wiesz jak sprawdzic czy punkt nalezy do wykresu (a to jest
rownoznaczne z tym ze spelnia jej rownanie ) Na koniec czy za x mozesz podstawic 2
23 wrz 20:46
adaś: Dziękuje bardzo Kristof

No przecież dobrze napisałem że (5,1) nie należy , nie mogę postawić 2 bo wyjdzie 0 a dzielić
przez zero nie należałby
23 wrz 20:58
Krzysiek : Tak napisales dobrze tylko TY napisales w tym czasie kiedy ja pisalem swoj post.
23 wrz 21:00
adaś: mimo to bardzo Tobie dziękuje że umiesz dobrze wytłumaczyć i Ci się chce
23 wrz 21:02