matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
bak:
Oblicz sumę trzydziestu pięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego an=8−5n
6 maj 20:16
Eta:
a
1
= 8 −5 = 3 a
35
= 8 − 5*35= 8 − 175 = − 167
a
1
+a
35
S
35
=
*35
2
3 −167
S
35
=
*35
2
to już policzysz..........
7 maj 00:50