proszę o pomoc
marta: oblicz wartość wyrażenia −8a4+3a−1pod kreską ułamkową 9a3+11a2+7a a=1/2 proszę
niech mi ktos pomoze krok po kroku
23 wrz 19:03
marta: bardzo prosze pomóżcie
23 wrz 19:06
Saizou : | |
| = |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 9*( |
| )3+11*( |
| )2+7* |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
23 wrz 19:08
Eta:
| | 8 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
Licznik: − |
| + |
| −1= − |
| + |
| −1= 0 i Mianownik >0 dla a= |
| |
| | 16 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 wrz 19:11
Saizou : Eto witaj, a koleżanka miała sama przeprowadzić obliczenia
23 wrz 19:12
marta: bardzo dziękuję
23 wrz 19:23
marta: tak naprawdę to mianownika nie trzeba obliczać w tym zadaniu bo i tak wszystko sie wyzeruje
przez licznik
23 wrz 19:38