pigor: ... np. tak : z tablicowych wzorów :
1. ze wzoru na sumę sinusów :
| | 3α+α | | 3α−α | |
sin3α+sinα= 2sin |
| cos |
| = 2sin2α cosα= |
| | 2 | | 2 | |
= 2*2sinαcosα*cosα=
4sinα cos2α ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2. ze wzoru na różnice cosinusów :
| | 60o+α | | 60o−α | |
2cosα−1= 2(cosα−12)= 2(cosα−cos60o)= 2*2sin |
| sin |
| = |
| | 2 | | 2 | |
=
4sin(30o+α2) sin(30o−α2) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3. ze wzoru na różnicę sinusów :
| | √2 | | 45o−α | | 45o+α | |
√2−2sinα= 2 ( |
| −sinα)= 2(sin45o−sinα)= 2*2 sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=
4sin(22,5o−12α) cos(22,5o+12α) . ...